معاون وزیر جهادکشاورزی: سازمان پنبه کشور احیا می‌شود

معاون امور زراعت وزارت جهادکشاورزی اعلام کرد: سازمان پنبه و دانه‌های روغنی کشور که پیش از این به شکل زیر مجموعه وزارت جهاد کشاورزی فعال بود، تحت نام سازمان پنبه و محصولات صنعتی احیا می‌شود.

به گزارش روز یکشنبه اگزیم نیوز، علیرضا مهاجر در جریان سفر به استان اردبیل گفت: پیش از این برای حمایت از کشت و مدیریت پنبه و محصولات مرتبط و جانبی در کشور سازمان پنبه و دانه‌های روغنی فعال بود و در قالب آن شورای عالی پنبه با اختیارات حاکمیتی با حضور چند وزیر و مقام عالی کشوری، مدیریت درست و دقیقی بر کشت، واردات و بازار این فرآورده کشاورزی اعمال می کرد.

وی افزود: این شورا واردات نخ، پارچه، محلوج و بذر پنبه را مدیریت می کرد ولی پس از انحلال این سازمان اوضاع مدیریت محصول پنبه و فرآورده‌های جانبی و کشت این محصول در کشور به هم ریخت.

معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی کشاورزان پنبه کار، کارخانه‎‌های پنبه‌پاک‌کنی، واحدهای نخ‌ریسی، کارخانه‌های پارچه‌بافی و واحدهای تولید پوشاک را پنج حلقه زنجیره مرتبط با پنبه عنوان و تصریح کرد: به جز کشاورزان، بقیه این حلقه پس از انحلال سازمان پنبه، به سمت واردات نیازهای خود رفتند.

وی گفت: کارخانه‌های نخ ریسی به سمت واردات محلوج پنبه، واحدهای پارچه‌بافی به سمت واردات نخ و کارخانه‌های پوشاک به سمت واردات پارچه رفتند و در آخر، همه آنها ورشکست و متحمل خسارت و زیان شدند و نتیجه نهایی این شد که بخش اعظمی از محلوج، نخ، پارچه و پوشاک ایرانیان از خارج تامین و وارد کشور شد.

سازمان پنبه کشور احیا می‌شود

مهاجر افزود: پس از انحلال سازمان پنبه و دانه‌های روغنی با وجود این که وزارت جهاد کشاورزی متولی کشت و مدیریت پنبه در کشور محسوب می‌شود، ولی به علت فرابخشی بودن مساله، تنها قسمت ناچیزی از اختیارات بازار پنبه و محصولات جانبی در اختیار این وزارتخانه قرار دارد.

وی گفت: احیای سازمان پنبه که در دیدار رئیس جمهوری از وزارت جهاد کشاورزی پیشنهاد شده و مورد موافقت نیز قرار گرفته، می تواند اختیارات لازم را به متولی تولید این محصول بازگرداند.

سالانه ۱۸۰ هزار تن محصول محلوج پنبه نیاز واحدهای صنعتی ایران است که حدود ۱۰۰ هزار تن آن در ۲۰ استان داخل تولید شده و ۸۰ هزار تن دیگر از خارج کشور تامین می شود.

برابر اعلام وزارت جهاد کشاورزی، امسال با افزایش حدود ۲۰ درصدی سطح زیر کشت محصول پنبه، بیش از ۱۱۲ هزار هکتار از اراضی زراعی کشور به کشت این محصول رفته است.

بنا به اعلام ابراهیم هزارجریبی، مدیرکل پنبه و گیاهان صنعتی، برای واردات پنبه از خارج اقدام نشده و واردات پنبه نیز در زمان برداشت محصول در داخل کشور متوقف شده است تا مابقی کسری کشور پس از خرید تولید داخل و مشخص شدن میزان نیاز، از خارج تامین شود.

با وجود همه برنامه ریزی‌ها و وعده‌ها، افت ۵۰ درصدی قیمت خرید وش پنبه از زارعان پنبه‌کار شهرستان‌های پارس‌آباد، بیله‌سوار و اصلاندوز در منطقه مغان، در دو هفته اخیر صدای کشاورزان را درآورده است به طوری که خرید وش پنبه با قیمت توافقی ۳۲۰ هزار ریال از اوایل مهرماه در منطقه مغان آغاز شده ولی در یک ماه گذشته قیمت خرید این محصول مهم به تدریج افت کرده و در روزهای اخیر به ۱۵۷ هزار ریال کاهش یافته و همین امر سبب نارضایتی و اعتراض کشاورزان پنبه کار شمال استان اردبیل شده است.

به گفته کشاورزان مغان، در دو هفته اخیر پس از این سفر و توافق اولیه، قیمت خرید ثابت نمانده و شکل نزولی به خود گرفت به طوری که با ۵۰ درصد افت قیمت، در روزهای اخیر به ۱۵۷ هزار ریال تنزل کرده است.

علیرضا مهاجر معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی به همراه ابراهیم هزارجریبی مدیرکل پنبه و محصولات صنعتی این وزارتخانه روز گذشته در سفری به استان اردبیل مشکلات خرید پنبه در منطقه مغان را با حضور کشاورزان بررسی کردند.

چند نفر از کشاورزان پنبه‌کار منطقه به نمایندگی از پنبه‌کاران، مشکل در تهیه بذر مرغوب، نبود نظارت بر توزیع کود، بحران تامین آب پنبه کشت شده، فراهم نبودن امکان خرید تضمینی، افت قیمت محصول تولیدی، ضعف اساسی در برداشت مکانیزه محصول، نبود مدیریت درست در بازار وش پنبه و پرداخت نشدن بهای پنبه خریداری شده را از جمله مشکلات اساسی خود عنوان کردند.

پس از این جلسه فرمانداران سه شهرستان پارس‌آباد، بیله‌سوار و اصلاندوز مغان به همراه معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور زراعت و مدیرکل پنبه و گیاهان صنعتی این وزارتخانه در جلسه‌ای تخصصی به بررسی مشکلات پنبه‌کاران منطقه پرداختند.

علیرضا مهاجر معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی در خصوص ماحصل این جلسه تخصصی برای حل مشکلات پنبه‌کاران مغان به خبرنگار ایرنا گفت که در این جلسه قیمت توافقی برای خرید وش پنبه کشاورزان منطقه تعیین شد و قرار است امروز رقم تعیین شده به وزیر جهاد کشاورزی پیشنهاد شود تا پس از بررسی اولیه در وزارتخانه، در نخستین جلسه هیات دولت در خصوص تعیین قیمت تضمینی این محصول تصمیم‌گیری شود.

برداشت پنبه از اراضی زراعی دشت مغان در شمال استان اردبیل با مساعد شدن هوا و شکوفه زدن غنچه‌های این محصول از اوایل مهرماه آغاز شده است.

کشت پنبه در شهرستان پارس‌آباد، اصلاندوز و بیله سوار در منطقه مغان استان اردبیل به علت مساعد بودن شرایط اقلیمی و آب کافی از سال‌های دور رواج دارد و در سال‌های اخیر نیز کشت این محصول گسترش یافته است.

به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل، امسال محصول پنبه در ۱۸ هزار و ۲۵۰ هکتار از اراضی کشاورزی منطقه مغان کشت شده و پیش‌بینی می‌شود که امسال بیش از ۷۰ هزار تن محصول وش پنبه از سطح مزارع منطقه مغان برداشت ‌شود.

ارقام مای و لیدر پنبه مهم‌ترین ارقام محصول کشت شده در منطقه مغان محسوب می‌شود و محصول برداشت شده نیز توسط هشت کارخانه پنبه پاک‌کنی موجود در منطقه، تا سه ماه آینده بسته به شرایط آب و هوایی خرید و به پنبه سفید تبدیل و به واحدهای نساجی فروخته خواهد شد.

تعداد زارعان پنبه‌کار استان اردبیل ۷۵۰ نفر و میانگین تولید پنبه در هر هکتار از اراضی مغان نیز حدود چهار تن اعلام شده است.

پنبه از مهم‌ترین محصولات کشاورزی است که علاوه بر تامین مواد اولیه صنایع نساجی و روغن‌کشی، در اشتغال‌زایی نیز نقش مهمی ایفا می‌کند و کمتر محصول کشاورزی از نظر قابلیت ایجاد ارزش افزوده و تنوع فرآورده هم‌ردیف پنبه است.

هشت کارخانه پنبه‌کنی در منطقه وجود دارد که علاوه بر خرید توافقی، محصول خریداری شده را پس از فرآوری و تصفیه اولیه و تبدیل کردن به محلوج و دانه پنبه، به بازارهای هدف و کارخانه‌های نساجی و روغن‌کشی ارسال می‌کنند.

کشت پنبه در منطقه مغان سابقه طولانی دارد و این زراعت در حفظ مرغوبیت خاک زراعی و کاهش جمعیت حشرات، کنترل آفات و بیماری‌ها نقش بسیار مهمی دارد.

در سال‌های گذشته سطح زیر کشت پنبه در منطقه مغان تا سقف ۲۰ هزار هکتار نیز افزایش یافته بود ولی به علت جایگزین شدن محصولات دیگر، سطح زیر کشت این محصول در سال های گذشته کاهش یافت ولی با افزایش قیمت محصول و حمایت دولت، کشت این محصول در منطقه مغان در حال افزایش است.

کد خبر 57260

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 7 + 2 =